Amikor 2 hete mentem Ollához vacsira, akkor ezt az alma pitét csináltam. Én nagyon szeretem és könnyű, gyors is elkészíteni.
Az almát fel kell szellni és egy edénybe le kell rakni, én megszórtam fahéjjal, de ánizst és vailia rudat is lehet rá tenni. Cukorból és vajból a gázon karamell szerűséget kell csinálni én tettem bele mázet és egy kis Martini Rossot, az ize miatt. Szeretem ez édes fanyarkás ízét. Akkor jó, amikor aranybarna hab jön fel és látszik rajta, hogy sűrű. Ezt rá kell az almára önteni.
Utánna vajas-leveles tésztát kell kinyújtani, én általaban veszem, nem bajlódom vele és be kell fedni vele a formát és kívülre rá kell símítani. Én nem szoktam körbevágni, mint a profik, mert szeretem a készet utánna megenni. Be kell tenni a sütőbe és magas, 2oo fokra szoktam 15-2o percre, ugyis látszik mikor kész.
Amikor kész egy tányért vagy tálcát kell a tetejére tenni és gyors mozdulattal megdordítani.
Íme, így néz ki. Az alma teljesem meg van puholva, mert aul volt és a gőzben megfölt. A szélét le lehet vágni és lehet is enni, tejszínnel de magaában is nagyon finom.
Mondanom se kell nagyon nagy sikere volt. Ez volt az elso süti, amit itt az új lakasban csináltam, nem a második, mert az első répa torta volt. Még márciusban csináltam, amikor még nem volt netem és csak fél napokat dolgoztam és unatkoztam. Amikor csináltam vmit, mindig vittem át Csilláéknak és mindig ílett nekik, amit vittem.
A vacsora is jól sikerült, Olla kitett magáért. Volt kétféle husi, marha és csirke mell, a marha pörkölt félének volt megcsinálva, csak azzal a különbséggel, hogy paprika nem volt benne, így a szósz barna volt és sűrűbb egy picit és a darabok inkább szeletek voltak. Tepsiben sült krumpli volt csinálva, amit végül vörösboros lében ettünk, mert amikor tette az asztalra, a párja épp bort öntött a poharakba és valahogy beleborult egy pohár a krumpliba. De nem is vártunk mást, mert mindketten elég suták :) Volt párolt-sült gomba, savanyú káposzta saláta, amit én nagyon szeretek. Többféle képpen el lehet készíteni, most almával és újhagymával volt. Tiszta vitamin bomba. Ezt tőlük, lengyelektől tanultam készíteni. És desszertenk csöröge fánkot csinált.
Amúgy a lengyel és a magyar konyha nagyon hasonlít egymásra, gondolom a történelem miatt. Nekik is van beiglik, mákos tészta, pörkölt féle, amit bográcsnak hívnak :)
Utolsó kommentek